http://www.soswsokolka.pl/images/articles/kapita_ludzki_logo.jpg

http://www.soswsokolka.pl/images/articles/logo_ue.png

Projekt systemowy Indywidualizacja procesu ksztaÅ‚cenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „SÅ‚oneczna edukacja - nauka przez zabawÄ™”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_650/zdjcie0240.jpgDnia 20.03.2017r. uczniowie klasy I Branżowej SzkoÅ‚y I Stopnia, II i III Zasadniczej SzkoÅ‚y Zawodowej SOSW w SokóÅ‚ce ksztaÅ‚cÄ…cych siÄ™ w zawodzie „Kucharz” pod opiekÄ… wychowawcy klasy p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych udali siÄ™ na wycieczkÄ™ zawodoznawczÄ… do punktu gastronomicznego – lodziarnio-kawiarni „Stara SzkoÅ‚a” w SokóÅ‚ce. DziÄ™ki uprzejmoÅ›ci wÅ‚aÅ›ciciela lokalu – p.Łukasza Dudkowskiego uczniowie mogli obejrzeć salÄ™ konsumenckÄ…, część barowÄ…, pomieszczenie magazynowe i produkcyjne, w którym przygotowywane sÄ… ciasta i desery. Wszystkie wyroby eksponowane sÄ… w przeszklonych szafach chÅ‚odniczych, witrynach do lodów, które cieszÄ… oko i zachÄ™cajÄ… do kupna i zjedzenia sÅ‚odkoÅ›ci.

Uczniowie zapoznali siÄ™ ze sprzÄ™tem, urzÄ…dzeniami i drobnym sprzÄ™tem gastronomicznym niezbÄ™dnym do produkcji ciast, deserów, napojów zimnych i gorÄ…cych oraz z urzÄ…dzeniami do przechowywania wyrobów gotowych. W naturalnych warunkach uczniowie zobaczyli ekspresy do kawy: ciÅ›nieniowy i przelewowy, mÅ‚ynki do kawy, sokowirówkÄ™, kostkarkÄ™ do lodu, mieszarki i miesiarki do wyrabiania ciasta, maszynÄ™ do temperowania czekolady oraz schÅ‚adzarki szokowe, które sÅ‚użą do szybkiego, tzw. szokowego schÅ‚adzania lub zamrażania wyrobów wczeÅ›niej poddanych obróbce termicznej – gwarantujÄ… wysoki stopieÅ„ bezpieczeÅ„stwa zdrowotnego żywnoÅ›ci ( technologia okreÅ›lana jest mianem: cook & chill – ugotuj i schÅ‚adzaj).

Uczniowie chÄ™tnie odpowiadali na pytania wÅ‚aÅ›ciciela, dotyczÄ…ce wiedzy gastronomicznej: naturalnych i sztucznych barwników, dodatków do żywnoÅ›ci, sposobów wykonania ciast i deserów, temperatury i czasu pieczenia itp. Odpowiadali konkretnie i rzeczowo. Popisali siÄ™ dużą wiedzÄ…, co wywoÅ‚aÅ‚o podziw ze strony szefa.

Po części teoretycznej przyszedÅ‚ czas na dziaÅ‚ania praktyczne. Sposób parzenia kawy i sposób jej podania (zdobienia ze spienionego mleka) zainteresowaÅ‚ uczniów. W atmosferze starych przebojów z lat 60-tych, 70-tych, w towarzystwie starych kredensów i stoÅ‚ów, czarno-biaÅ‚ych zdjęć i fotografii, starej biblioteczki i fortepianu degustowaliÅ›my kawÄ™. PrzenieÅ›liÅ›my siÄ™ w inny wymiar. Hormon szczęścia wszystkim podskoczyÅ‚ wzwyż.

To bardzo klimatyczne miejsce, pereÅ‚ka gastronomiczna na Podlasiu. Podobno również jedyna palarnia kawy w regionie. Zdecydowanie warte odwiedzenia miejsce. Wycieczka zawodoznawcza przebiegÅ‚a w bardzo miÅ‚ej atmosferze i wszystkim siÄ™ podobaÅ‚a.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć

Bożena Mróz