http://www.soswsokolka.pl/images/articles/kapita_ludzki_logo.jpg

http://www.soswsokolka.pl/images/articles/logo_ue.png

Projekt systemowy Indywidualizacja procesu ksztaÅ‚cenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „SÅ‚oneczna edukacja - nauka przez zabawÄ™”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

http://soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_598/20171121_122911.jpgDnia 21 listopada 2017r. o godz. 12.00 odbyÅ‚ siÄ™ po raz piÄ…ty w naszej szkole Szkolny Konkurs Kulinarny ph. „Smaki Kuchni Góralskiej”. Zorganizowany zostaÅ‚ przez uczniów klasy I Branżowej SzkoÅ‚y I Stopnia oraz klasy II i III Zasadniczej SzkoÅ‚y Zawodowej ksztaÅ‚cÄ…cych siÄ™ w zawodzie „Kucharz” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych.

Celem konkursu byÅ‚o kultywowanie, propagowanie i pogÅ‚Ä™bianie wiedzy o tradycjach kuchni góralskiej, promowanie potraw i zachowanie niepowtarzalnych smaków specyficznych dla rejonu Beskidów, Tatr i Podhala.

W konkursie uczestniczyli uczniowie z nastÄ™pujÄ…cych szkóÅ‚: Gimnazjum (2 uczniów - 1 ekipa kucharska), SzkoÅ‚a PrzysposabiajÄ…ca do Pracy (6 uczniów - 3 ekipy kucharskie), Branżowa SzkoÅ‚a I Stopnia ( 2 uczniów - 2 ekipy kucharskie) i Zasadnicza SzkoÅ‚a Zawodowa

(5 uczniów - 4 ekipy kucharskie).

W jury zasiadÅ‚y: p.Elzbieta Margielewicz, p.MaÅ‚gorzata Zajczyk i p.Monika Mróz – nauczyciele SOSW w SokóÅ‚ce.

Ocenie podlegały: wygląd potrawy i jej smak.

Pod bacznym okiem nauczycieli uczniowie sporzÄ…dzili dzieÅ„ wczeÅ›niej 8 potraw zachowujÄ…c przy tym wszelkie zasady bezpieczeÅ„stwa i higieny pracy oraz w sposób wÅ‚aÅ›ciwy przechowali potrawy. ByÅ‚y to: Å›ledzie po góralsku, moskole – czyli placki po góralsku, czosnianka - zupa podhalaÅ„ska, ryba zapiekana po podhalaÅ„sku, bombolki z miodem, karpatka, pÄ…czki ziemniaczane i góralski placek z powidÅ‚ami, które ze sobÄ… konkurowaÅ‚y.

 W I części konkursu wszyscy obejrzeli film promujÄ…cy rejon Beskidów, Tatr i Podhala, ich zabytki, architekturÄ™, krajobraz, ciekawe miejsca, stroje ludowe, wysÅ‚uchali pieÅ›ni z gwarÄ… podhalaÅ„skÄ….

  • Uczniowie mogli obejrzeć również prezentacjÄ™ multimedialnÄ… rejon Beskidów, Tatr i Podhala, ich zabytki, architekturÄ™, krajobraz, ciekawe miejsca, stroje ludowe, wysÅ‚uchali pieÅ›ni z gwarÄ… podhalaÅ„skÄ….

W części II nastÄ…piÅ‚a rywalizacja ekip kucharskich o najÅ‚adniejszÄ… i najsmaczniejszÄ… potrawÄ™ regionalnÄ… terenów podgórskich i obszarów górskich.

Maksymalna ilość punktów do uzyskania za wyglÄ…d potrawy to 9pkt, za smakowitość – 9pkt. Razem można byÅ‚o uzyskać 18pkt. Potrawy ocenione byÅ‚y bardzo wysoko. Uczniowie uzyskali od 15 do 18pkt.

Ekipy kucharskie prezentowaÅ‚y swoje potrawy wymieniajÄ…c skÅ‚adniki, sposób wykonania oraz niektóre udokumentowaÅ‚y na slajdach etapy sporzÄ…dzania potrawy.

Uczniowie kibicujący swoim ekipom kucharskim oraz nauczyciele mogli skosztować wybranych potraw i cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem.

GratulujÄ™ uczniom: klasy I Branżowej SzkoÅ‚y I Stopnia – MaÅ‚gorzacie i Patrykowi, uczniom klasy II ZSZ – Damianowi i MichaÅ‚owi oraz  uczniom Gimnazjum – Gabrieli i Krzysztofowi, których potrawy zwyciężyÅ‚y (18pkt).

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody. WÅ›ród nagród byÅ‚y: książki i kalendarze kucharskie, drobny sprzÄ™t gastronomiczny i akcesoria kuchenne.

DziÄ™kujemy sponsorom nagród: ksiÄ™garni „A kuku” w SokóÅ‚ce, wÅ‚aÅ›cicielce sklepu „Zawisza” w Czarnej BiaÅ‚ostockiej oraz organizatorowi konkursu – p.Bożenie Mróz. Upominkami kulinarnymi w postaci  sÅ‚oiczków z syropem z kwiatów mlecza - domowym lekarstwem z kwiatów mniszka lekarskiego zostali obdarowani również nauczyciele, którzy pomogli uczniom w przygotowaniach do konkursu oraz  szanowne jury.

Konkurs cieszyÅ‚ siÄ™ ogromnym zainteresowaniem wÅ›ród uczniów. Na VI edycjÄ™ zapraszamy za rok. Poznamy kolejny region Polski i jego regionalnÄ… kuchniÄ™ !!!

Zapraszamy do galerii zdjęć i obejrzenia  prezentacji multimedialnych: Czosnianka – zupa podhalaÅ„ska, moskole, czyli placki po góralsku, pÄ…czki ziemniaczane i Smaki Kuchni Góralskiej

nauczyciel – Bożena Mróz

 

Rozstrzygnięcie konkursu:

I miejsce – zajÄ™li uczniowie:

  • Damian i MaÅ‚gorzata ze szkoÅ‚y: Zasadnicza SzkoÅ‚a Zawodowa i Branżowa SzkoÅ‚a I Stopnia, którzy wykonali potrawÄ™: Góralski placek z powidÅ‚ami  pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (18 pkt);
  • MichaÅ‚ i Patryk ze szkoÅ‚y: Zasadnicza SzkoÅ‚a Zawodowa i Branżowa SzkoÅ‚a I Stopnia, którzy wykonali potrawÄ™: PÄ…czki ziemniaczane  pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (18 pkt)
  • Gabriela i Krzysztof ze szkoÅ‚y: Gimnazjum, którzy wykonali potrawÄ™: Czosnianka-zupa podhalaÅ„ska pod kierunkiem p. Katarzyny Zalewskiej (18pkt)

II miejsce - zajęły  uczennice:

  • Anna ze szkoÅ‚y: Zasadnicza SzkoÅ‚a Zawodowa, która wykonaÅ‚a potrawÄ™:  Å›ledzie po góralsku pod kierunkiem p. Beaty Majer-SzaÅ‚kiewicz (17 pkt)
  • Sandra ze szkoÅ‚y: PrzysposabiajÄ…cej do Pracy, która wykonaÅ‚a potrawÄ™: moskole–czyli placki po góralsku, pod kierunkiem p. Katarzyny Zalewskiej (17pkt)

III miejsce - zajÄ™li  uczeniowie:

  • Jan, Daniel, Patrycja ze szkoÅ‚y: PrzysposabiajÄ…cej do Pracy, którzy wykonali potrawÄ™: bombolki z miodem, pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (15 pkt)
  • Martyna i Klaudia ze szkoÅ‚y: Zasadnicza SzkoÅ‚a Zawodowa, które wykonaÅ‚y potrawÄ™: Karpatka, pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (15 pkt)
  • Krystyna i Karolina  ze szkoÅ‚y: PrzysposabiajÄ…cej do Pracy, które wykonaÅ‚y potrawÄ™: ryba zapiekana po podhalaÅ„sku pod kierunkiem p. Magdaleny SÅ‚yż (15 pkt)

Wszyscy uczniowie otrzymali nagrody.

GratulujÄ™!!!
nauczyciel – Bożena Mróz

 

 

 

  • Martyna i Klaudia ze szkoÅ‚y: Zasadnicza SzkoÅ‚a Zawodowa, które wykonaÅ‚y potrawÄ™: Karpatka, pod kierunkiem p. Bożeny Mróz (15 pkt)