http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_411/zdjcie0360.jpgRodzinne credo restauracji: „Gość w dom, Bóg w dom”

Dnia 04.03.2016r. uczniowie klasy I-III Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczestniczyli w zorganizowanej przez p. Bożenę Mróz wycieczce zawodoznawczej do restauracji „Polski Dom rodzinny Serce” w Sokółce. Dzięki przychylności właściciela p. Jerzego Lisa i p. dyrektor Joanny Szyłak uczniowie mogli zwiedzić pomieszczenia zakładu, tj. zaplecze gospodarcze tj. dział produkcyjny, administracyjny, socjalny, magazynowy oraz sale konsumenckie. Jedna z nich połączona jest z salą zabaw i gier dla najmłodszych tzw. „oranżeria malucha”. Zaciszne miejsce spotkań przy świeżo mielonej kawie i domowych wypiekach to kawiarnia. Gustownie urządzona sala na różnego rodzaju okoliczności to sala rodzinno-historyczna.

Uczniowie zapoznali się także ze sprzętem, urządzeniami i drobnym sprzętem gastronomicznym niezbędnym do produkcji zup, dań zasadniczych, ciast, deserów, napojów oraz z urządzeniami do przechowywania półproduktów i wyrobów gotowych – chłodziarki, zamrażarki, lady chłodnicze. Na zakończenie wycieczki zwiedziliśmy tzw. „Centrum pielgrzyma” – oferujące kompleksową obsługę grup pielgrzymkowych. To pokoje gościnne znajdujące się na piętrze restauracji. P. dyrektor wspomniała o wykorzystywaniu wysokiej jakości surowców niezbędnych do sporządzania potraw. Dostawcy należą do ścisłej elity regionalnych i krajowych producentów. Dania regionalne przygotowywane są na naturalnych wywarach, przy zastosowaniu różnych metod i technik – gotowanie na parze, duszenie, pieczenie, grillowanie, sous-vide, które zapewniają zachowanie jak najwięcej wartości odżywczych.

Dzięki uprzejmości szefowej uczniowie posmakowali różnych smakowych napojów. Wycieczka przebiegła w bardzo miłej atmosferze i sprawiła uczniom dużo radości.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

nauczyciel – Bożena Mróz