http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_376/img_0771.jpg25 listopada 2015 r. o godz. 12.00 odbył się po raz trzeci w naszej szkole Szkolny Konkurs Kulinarny ph. „Smaki Małopolski”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I-II-III Zasadniczej Szkoły Zawodowej kształcących się w zawodzie „Kucharz” pod kierunkiem p. Bożeny Mróz – nauczyciela przedmiotów zawodowych. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej województwa małopolskiego, promowanie potraw, specyficznych dla tego regionu, rozwijanie zainteresowań i pasji kulinarnych.

W konkursie uczestniczyli uczniowie z następujących szkół: Gimnazjum (1 uczeń), Szkoła Przysposabiająca do Pracy (2 uczniów + 1 ekipa kucharska) i Zasadnicza Szkoła Zawodowa (3 uczniów).

W jury zasiedli: pani Magda Słyż, pani Oliwia Burdyńska-Bilmin i pani Lucyna Paruk – nauczyciele i pracownicy SOSW w Sokółce. Ocenie podlegały: wygląd potrawy i jej smak.

Pod bacznym okiem nauczycieli uczniowie sporządzili dzień wcześniej 7 potraw zachowując przy tym wszelkie zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz w sposób właściwy przechowali potrawy. Były to: 2 serniki krakowskie, liptauer – pasta do kanapek, kwaśnica na żeberkach, tort Pischinger, małdrzyki krakowskie, sałatka galicyjska, które ze sobą konkurowały.

W I części konkursu wszyscy obejrzeli prezentację multimedialną przedstawioną przez ucznia klasy II ZSZ – Damiana o kuchni regionalnej województwa małopolskiego. W części II nastąpiła prezentacja potraw przez małych i dużych kucharzy. Potrawy ocenione były bardzo wysoko. Maksymalna ilość punktów do uzyskania to 18.

W trakcie wypełniania dyplomów przez jury wszyscy mogli obejrzeć film promujący województwo małopolskie. Jurorom pomagała: Anna – uczennica klasy II ZSZ zapisując i licząc skrupulatnie punkty.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i nagrody. Wśród nagród były: książki kucharskie, drobny sprzęt gastronomiczny oraz zestaw do przypraw i ziół. Dziękujemy sponsorom nagród: sklepom „Jaskółka” w Sokółce, księgarni „A kuku” w Sokółce i organizatorowi konkursu. Upominkami kulinarnymi zostali obdarowani również organizatorzy – uczniowie klasy I-II-III ZSZ, jury oraz nauczyciele, którzy pomogli uczniom w przygotowaniu do konkursu.

Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na IV edycję zapraszamy za rok. Poznamy kolejny region Polski i jego regionalną kuchnię !!!

Zapraszamy do galerii zdjęć i obejrzenia prezentacji na temat Małopolski oraz wykonania jednej z potraw na konkura.

nauczyciel – Bożena Mróz

 

Rozstrzygnięcie konkursu:

I miejsce ex aequo – zajęli uczniowie:

  • Izabela z Zasadniczej Szkoły Zawodowej, która wykonała potrawę Tort Pischinger pod opieką pani Bożeny Mróz (18 pkt)
  • Martyna z Zasadniczej Szkoły Zawodowej, która wykonała potrawę Sernik krakowski pod opieką pani Bożeny Mróz (18 pkt)
  • Patrycja z Gimnazjum, która wykonała potrawę Liptauer – pasta do chleba pod opieką pani Katarzyny Zalewskiej (18 pkt)
  • Artur ze szkoły Przysposabiającej do Pracy, który wykonał potrawę Kwaśnica na żeberkach pod opieką pani Beaty Majer (18 pkt)

II miejsce - zajął  uczeń:

  • Paweł ze szkoły Przysposabiającej do Pracy, który wykonał potrawę Sernik krakowski pod opieką pani Marty Kulmaczewskiej (17 pkt)

III miejsce - zajęła  uczennica:

  • Anna z Zasadniczej Szkoły Zawodowej, która wykonała potrawę Sałatka galicyjska pod opieką pani Bożeny Mróz (16 pkt)

wyróżnienie otrzymała ekipa kucharska:

  • Karolina i Krystyna ze szkoły Przysposabiającej do Pracy, które wykonały potrawę Małdrzyki krakowskie pod opieką pani Agaty Geniusz (13 pkt)

Wszyscy otrzymali dyplomy i nagrody.  

nauczyciel – Bożena Mróz