http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_171/konkurs16.jpg27 listopada 2013 r. odbył się po raz pierwszy w naszej szkole konkurs kulinarny – „Smaki Podlasia”. Zorganizowany został przez uczniów klasy I i II Zasadniczej Szkoły Zawodowej pod kierunkiem p. Bożeny Mróz. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej województwa podlaskiego, promowanie potraw specyficznych dla naszego regionu, zachowanie ich niepowtarzalnych smaków oraz rozwijanie zainteresowań i pasji kulinarnych.

W konkursie uczestniczyli uczniowie ze wszystkich typów szkół: SPL, GL, GU, PDP i ZSZ. Sporządzili oni dzień wcześniej pod bacznym okiem nauczycieli 11 potraw, takich jak: kutia podlaska, smalczyk, placki ziemniaczane, mazurek podlaski, placki z jabłkami, pyzy z mięsem, bigos, podlaski torcik ananasowy, gołąbki, serniczki i babka ziemniaczana, które ze sobą konkurowały.

W jury zasiedli zaproszeni goście: szefowa kuchni baru „Cichy Kącik” w Sokółce – p. Maria Fiedorowicz, szefowa kuchni kawiarnio-cukierni „W siódmym niebie” w Sokółce – p. Krystyna Witulska oraz kucharka ze SOSW w Sokółce – p. Teresa Tochwin.

Ocenie podlegały: wygląd potrawy, jej smak i prezentacja potrawy.

W I części konkursu wszyscy obejrzeli film promujący Podlasie oraz prezentację multimedialną przedstawioną przez uczniów klasy I-II ZSZ. W części II nastąpiła prezentacja potraw przez małych i dużych kucharzy w kategorii: „Szkoła…”. Potrawy ocenione były bardzo wysoko. Wszyscy otrzymali dyplomy, a dodatkowo zwycięzcy I i II miejsca nagrody w postaci książek kucharskich, drobnego sprzętu gastronomicznego oraz zestawów przypraw i ziół. W części III konkursu, w kategorii „Ośrodek” zwycięzcy konkursu otrzymali tytuł mistrza patelni, wręczona została korona i patelnia oraz nagrody w postaci zaproszenia na obiad dla 3 osób do baru: „Cichy Kącik” w Sokółce, a zdobywca II miejsca - tort, ufundowany przez właściciela kawiarnio-cukierni: „W siódmym niebie” w Sokółce.

Każdy mógł również posmakować wiejskich białych serów oraz jabłek z podlaskich sadów, a także zobaczyć różne gatunki miodów naturalnych pszczelich. Wszystko umieszczone było na stoisku promocyjnym.

Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów. Na II edycję zapraszamy za rok !!!

Zapraszamy do galerii zdjęć oraz obejrzenia prezentacji multimedialnych przygotowanych przez uczniów na konkurs.

 

Rozstrzygnięcie konkursu:

W kategorii: „Szkoła Podstawowa”:

  • I miejsce – Artur Górski, Agnieszka Muciuś

wykonana potrawa to: kutia podlaska

Opiekunowie: p. M. Kawrygo-Leonowicz, p. M. Biedź

  • Miejsca drugiego i trzeciego nie przyznano z powodu braku konkurencji

Zwycięzcy otrzymali dyplomy i nagrody.

W kategorii: „Gimnazjum”:

  • I miejsce – Andrzej Świetlicki, Krzysztof Drapczuk

wykonana potrawa to: smalczyk

Opiekunowie: p. K. Zalewska

  • II miejsce – Artur Smyk

wykonana potrawa to: placki ziemniaczane

Opiekunowie: p. L. Taudul

  • III miejsce – Ewa Kasiańczuk, Anna Baranowska

wykonana potrawa to: mazurek podlaski

Opiekunowie: p. K. Zalewska

Wszyscy otrzymali dyplomy, a dodatkowo zwycięzcy I i II miejsca nagrody.

 

W kategorii: „Szkoła Przysposabiająca do Pracy”:

  • I miejsce – Paweł Panasiuk

wykonana potrawa to: placki z jabłkami

Opiekunowie: p. E .Szomko

  • II miejsce – Renata Furman

wykonana potrawa to: pyzy z mięsem

Opiekunowie: p. E. Szomko

  • III miejsce – Paweł Miszkowicz-Adamowicz

wykonana potrawa to: bigos

Opiekunowie: p. B. Mozolewska, p. K. Zalewska, p. L. Zajkowska

  • IV miejsce – Monika Kieda

wykonana potrawa to: podlaski torcik ananasowy

Opiekunowie: p. Monika Mróz

  • V miejsce – Kamil Bierko

wykonana potrawa to: gołąbki

Opiekunowie: p. E. Szomko

Wszyscy otrzymali dyplomy, a dodatkowo zwycięzcy I i II miejsca nagrody.

 

W kategorii: „Zasadnicza Szkoła Zawodowa”:

  • I miejsce – Julian Kozłowski

wykonana potrawa to: serniczki

Opiekunowie: p. Bożena Mróz

  • II miejsce – Łukasz Możejko

wykonana potrawa to: babka ziemniaczana

Opiekunowie: p. Bożena Mróz

  • Miejsca trzeciego nie przyznano

Wszyscy otrzymali dyplomy i nagrody.

 

III etap: wybór jednej zwycięskiej potrawy spośród najlepszych z kategorii: „Szkoła…” 

W kategorii: „Ośrodek”

Wzięło udział 4 uczniów, którzy zwyciężyli w kategorii: „Szkoła…”.

 

„Mistrzem patelni” – najlepszym z najlepszym, który zajął:

I miejsceAndrzej Świetlicki i Krzysztof Drapczuk ( Gimnazjum)., którzy wykonali potrawę: „smalczyk” pod opieką p. K. Zalewskiej 

II miejscePaweł Panasiuk (Szkoła Przysposabiająca do Pracy), który wykonał potrawę: „placki z jabłkami” pod opieką p. E. Szomko

III miejsceJulian Kozłowski (Zasadnicza Szkoła Zawodowa ), który wykonał potrawę: „serniczki”pod opieką p.B. Mróz

IV miejsce Artur Górski i Agnieszka Muciuś ( Szkoła Podstawowa), którzy wykonali potrawę: kutia podlaska” pod opieką p. M. Kawrygo-Leonowicz i p. M.Biedź