https://www.soswsokolka.pl/images/logo.jpg„Półkolonie z rehabilitacją” to przedsięwzięcie zorganizowane z otrzymanych dotacji: z Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w Białymstoku ze środków Województwa Podlaskiego, z Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Sokółce ze środków PFRON, z dotacji otrzymanej z Kuratorium Oświaty w Białymstoku ze środków Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego oraz środków własnych pozyskanych na Charytatywnym Balu Karnawałowym.

https://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_860/66411415_457048861755300_8212571047317209088_n.jpgW ramach projektu: „Półkolonie z rehabilitacją” podopieczni SOSW w Sokółce mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach kulinarnych pod kierunkiem p. Bożeny Mróz, podczas których skoncentrowali się na warzywach, owocach - produktach witaminowych oraz jogurtach - produktach białkowych, określając ich rolę w żywieniu człowieka, umiejscawiając je w piramidzie żywieniowej i zastosowaniu - sporządzając potrawy i napoje.

Podczas pracy wychowankowie zwracali uwagę na zachowanie zasad bhp, porządek na stanowisku pracy, higienę produkcji. Wyrabiali umiejętności posługiwania się prostymi sprzętami i urządzeniami kuchennymi, poznawali nowe smaki, podejmowali próby samodzielnego przygotowywania potraw, rozwijali poczucie kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna. Poprawnie eksponowali wyroby gotowe, dobierając odpowiednie naczynia oraz kulturalnie spożyli przygotowane przez siebie potrawy i napoje. A były to:

  • łatwe posiłki, zdrowe przekąski, kanapki, takie jak: koreczki z serem i warzywami (z wykorzystaniem żółtego sera, papryki, ogórka i marchewki), dekoracyjne kanapki; oszukane kanapki z jabłka (z wykorzystaniem jabłek, masła czekoladowo - orzechowego i suszonych owoców żurawiny); koreczki owocowe (z wykorzystaniem malin, mandarynek, bananów, kiwi, borówki amerykańskiej, winogron ciemnych); jeżyki (z wykorzystaniem bananów i winogron zielonych);
  • surówki owocowe i koktajle owocowe, takie jak: surówka owocowa (z wykorzystaniem bananów, pomarańczy, jabłka, miodu i soku z cytryny); surówka owocowa (z wykorzystaniem arbuza i gruszek); koktajl jagodowy ( z wykorzystaniem borówki amerykańskiej, jogurtów naturalnych, miodu); koktajl bananowy ( z wykorzystaniem bananów, cytryn, jogurtów naturalnych, miodu).

Wszystkim uczestnikom bardzo smakowało to, co przygotowali. Była to prawdziwa „bomba witaminowa”. Zdjęcia 

zajęcia prowadziła p. Bożena Mróz