http://www.soswsokolka.pl/images/articles/kapita_ludzki_logo.jpg

http://www.soswsokolka.pl/images/articles/logo_ue.png

Projekt systemowy Indywidualizacja procesu ksztaÅ‚cenia uczniów klas 1-3 szkół podstawowych „SÅ‚oneczna edukacja - nauka przez zabawÄ™”
realizowany przez SOSW Sokółka w Powiecie Sokólskim w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

http://www.soswsokolka.pl/images/photoalbum/album_670/20180522_120337.jpg22 maja 2018r. odbyÅ‚ siÄ™ po raz piÄ…ty w naszej szkole Specjalnym OÅ›rodku Szkolno-Wychowawczym im. J. Korczaka w SokóÅ‚ce „Szkolny Turniej Wiedzy Gastronomicznej”. Zorganizowany zostaÅ‚ przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych - p. BożenÄ™ Mróz dla której priorytetem jest propagowanie i pogÅ‚Ä™bianie wiedzy kulinarnej wÅ›ród uczniów, rozwijanie ich zainteresowaÅ„ i pasji zwiÄ…zanych z gastronomiÄ….

Konkurs przebiegaÅ‚ w formie znanego dzieciom i mÅ‚odzieży teleturnieju: „Jeden z dziesiÄ™ciu”. Uczestniczyli w nim uczniowie ze wszystkich typów szkóÅ‚, tj. ze SzkoÅ‚y Podstawowej, Gimnazjum, SzkoÅ‚y PrzysposabiajÄ…cej do Pracy, Branżowej SzkoÅ‚y I Stopnia i Zasadniczej SzkoÅ‚y Zawodowej. To znak, że organizowane konkursy przedmiotowe gastronomiczne nadal cieszÄ… siÄ™ ogromnym zainteresowaniem.

Razem wzięło udziaÅ‚ 14 uczniów, którzy po wstÄ™pnym etapie losowania stanowisk utworzyli 10 ekip kucharskich 1-i 2-osobowych. Pozostali uczniowie byli obserwatorami i kibicami swoich drużyn. Konkurs zorganizowany zostaÅ‚ dla caÅ‚ej spoÅ‚ecznoÅ›ci OÅ›rodka.  Nad przebiegiem konkursu czuwaÅ‚a 3-osobowa komisja: p. Elżbieta Margielewicz, p. MaÅ‚gorzata Zajczyk i p. Monika Mróz.

Zmagania ekip kucharskich o tytuÅ‚ Mistrza Wiedzy Gastronomicznej byÅ‚y bardzo emocjonujÄ…ce i momentami burzliwe. PojawiÅ‚a siÄ™ ostra rywalizacja i myÅ›lenie strategiczne, dziÄ™ki któremu eliminowani byli zawodnicy z maÅ‚Ä… iloÅ›ciÄ… szans. Uczniowie mogli popisać siÄ™ wiedzÄ… gastronomicznÄ… na temat: znanych restauratorów, szefów kuchni, surowców, zióÅ‚ i przypraw, sprzÄ™tów i urzÄ…dzeÅ„ gastronomicznych, metod obróbki cieplnej, wartoÅ›ci odżywczych surowców i bhp podczas pracy w gastronomii.

Pytania byÅ‚y przygotowane na kartonikach, a także na podstawie receptur gastronomicznych, obrazków, filmów kulinarnych oraz w formie pytaÅ„ muzycznych. Każdy miaÅ‚ 3 szanse, których staraÅ‚ siÄ™ nie stracić. Przebieg konkursu i atmosfera byÅ‚a w dużym stopniu zbliżona do oryginalnego teleturnieju: „Jeden z dziesiÄ™ciu” tj. melodia rozpoczynajÄ…ca zmagania i rozpoczynajÄ…ca kolejny etap oraz dźwiÄ™ki za poprawnÄ… i bÅ‚Ä™dnÄ… odpowiedź.

Po 2-godzinnej rywalizacji Komisja wyÅ‚oniÅ‚a zwyciÄ™zców.

 

Mistrzami Wiedzy Gastronomicznej roku szkolnego 2017/2018

zdobywając I miejsce (120 pkt) została ekipa Damiana (ZSZ) i Mateusza (BI)

 

I miejsce:

  • Damian (ZSZ) w zespole z Mateuszem (BI) – 120 pkt

II miejsce:

  • Sylwia (G)  – 70 pkt

III miejsce:

  • Grażyna (G) w zespole z KlaudiÄ… (ZSZ) – 60 pkt

Serdecznie gratulujÄ™ !!!

Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali nagrody rzeczowe w postaci akcesoriów kuchennych i książek kucharskich. Nagrodzeni zostali również nauczyciele przygotowujÄ…cy uczniów do konkursu, tj. p. Magdalena SÅ‚yż, p. Zuzanna Szarkowska Czeczko i p. MaÅ‚gorzata Zajczyk oraz szanowne Jury. Sponsorzy nagród to: Sklep „Zawisza” W Czarnej BiaÅ‚ostockiej, ksiÄ™garnia „A kuku” w SokóÅ‚ce oraz organizator konkursu – Bożena Mróz. DziÄ™kujÄ™ sponsorom.

Konkurs cieszyÅ‚ siÄ™ ogromnym zainteresowaniem wÅ›ród uczniów. Na VI edycjÄ™ zapraszamy za rok w nieco innej formie.

Zapraszamy do galerii zdjęć

nauczyciel - Bożena Mróz