20 marca 2024 r. uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia kształcący się w zawodzie Kucharz pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych p. Bożeny Mróz udali się do pobliskiego punktu gastronomicznego: „Sala bankietowa i pokoje go?cinne - Kalinowski” na Osiedlu Zielonym w Sokółce. Dzięki gościnności właściciela – p. Radosława Kalinowskiego i kierownika – p. Eweliny Baranowskiej mogliśmy zwiedzić obiekt – salę konsumencką, kuchnię, magazyny oraz hotel z pokojami gościnnymi i SPA (sauny, masaże). Uczniowie popisali się wiedzą na temat układu funkcjonalnego zakładu gastronomicznego - rozmieszczenia wszystkich pomieszczeń, wymagań odnośnie wyposażenia wnętrz, dróg „brudnych” i „czystych”, wymagać dotyczących higieny osobistej, higieny produkcji i zagrożeń  wynikających z ich nieprzestrzegania. Pani kierownik była zachwycona dużą wiedzą uczniów. W kuchni właściwej obejrzeliśmy sprzęty i urządzenia, które były podobne do tych naszych w Kuchni Ośrodka i klasopracowni, gdzie realizujemy przedmioty zawodowe teoretyczne i praktycznej nauki zawodu. 

Uczniowie obejrzeli piękną Salę Bankietową o niepowtarzalnym wystroju i luksusowym wyposażeniu. Sala może pomieścić  aż 150 gości. Kucharze mogli zaparzyć tam smakowe herbaty, wykorzystując do tego warnik z kranikiem oraz kawę z ekspresu do kawy oraz ochłodzić odzić napojami zimnymi: jabłkowym i pomarańczowym.  

Przyszedł czas na zwiedzanie pokoi hotelowych. Uczniowie z zainteresowaniem oglądali ładny wystrój. W każdym pokoju znajdowała się łazienka z prysznicem. Zwiedziliśmy również SPA, które oferuje „Kalinowski” swoim gościom, tj. sauna na podczerwień, sucha sauna fińska, ?łażnia parowa, basen jacuzzi z hydromasażem i fototerapią, beczka z lodowatą wodą, masaże klasyczne, relaksacyjne, wyszczuplające, pielęgnacyjne, peelingi całego ciała.  

Uczniowie swoją wiedzę teoretyczną mogli zastosować w praktyce - nakryli stół na zbliżajżce się przyjęcie okolicznościowe, zwracając uwagę na właściwe ułożenie sztućców, naczy i obrusów. 

Nadszedł czas na sprawdzenie umiejętności w zakresie składania serwetek. Oprócz znanych przez uczniów sposobów ich składania – poznali nowe. Pokaz przeprowadziła p. Ewelina. 

Nadszedł czas na działania praktyczne. Uczniowie z dużym zaangażowaniem przystąpili do pracy, zachowując przy tym zasady BHP i utrzymując stały porządek na stanowisku pracy. Młodzież kroiła warzywa: białą kapustę, ogórki, paprykę, cebul? i wiele innych, niezb?dnych do przygotowania surówek na zbliliżajace się przyjęcie okolicznościowe. Zgodnośc i współpraca w grupie była widoczna. Taka forma zajęć w postaci wycieczki zawodoznawczej bardzo się uczniom podobała i uatrakcyjniła  nasze zajęcia szkolne. Czas było wracać. Dwie godziny upłynęły  bardzo szybko.  Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

Sk?adamy serdeczne podzi?kowania w?a?cicielowi – p. Rados?awowi Kalinowskiemu i kierownikowi – p. Ewelinie Baranowskiej. 

Dziekujemy!!! 

       nauczyciel – Bożena Mróz